Despre Noi

Inceputul Secolului 20, este caracterizat – printre altele – de un puternic exod dinspre Europa spre America. Printre cei veniti pe “pamantul fagaduintei”, au fost si cateva sute de mii de romani. Cum industria automobilui cunostea la data aceea un formidabil “boom”, multi dintre romanii popositi in midwest, au format langa Detroit, o colonie romaneasca semnificativa. Printre ei, erau si cateva familii de credinciosi Adventisti. Visul lor, era sa organizeze o Biserica, sa aiba un pastor roman, ca sa se inchine si sa vesteasca Evanghelia in frumosul nostru grai stramosesc, pe care erau hotarati sa-l transmita si urmasilor lor.

Visul prinde contur, in anul 1937, prin venirea din Romania a pastorului IEREMIA FLOREA. Acesta incepe sa lucreze cu si printre romanii din preajma Uzinelor “Ford”. In anul 1944, pentru o scurta perioada de timp (doi ani), i se asociaza un alt pastor venit din Romania, IOAN KNITTEL. Ceva mai tarziu, si tot pentru aproximativ doi ani, vine OTTO HERMANN.

“Cortina de Fier”, reduce drastic emigrarea din Romania, dar nu din Yugoslavia. Zeci de mii de romani din Banatul sarbesc, ajung dupa al doilea razboi mondial in America. Multi ramin in New York si se stabilesc aici. Intre timp, grupul romanesc din Dearborn – Michigan, ramas fara pastor,incepe sa faca demersuri pentru aducerea din Romania a pastorului VICTOR DIACONESCU. In ciuda garantiilor oferite de rudele de aici, pastorului Diaconescu i se refuza pasaportul, iar comunitatea din Michigan intra in declin.

Intre timp, incepand cu 1970, un grup de adventisti romani din New York, insufletiti de Ioan Constantinescu si Constantin Gavra, cer conducerii Bisericii Adventiste din Romania, sa le trimita un pastor. Vizita in Romania a presedintelui Bisericii Adventiste Mondiale – februarie 1974 – relanseaza negocierile cu Departamentul Cultelor de la vremea aceea, si au ca rezultat obtinerea pasaportului pentru pastorul VICTOR EDUARD DIACONESCU si familia lui. Dupa o foarte scurta perioada petrecuta in mijlocul rudelor de la Dearborn, pastorul Diaconescu se stabileste la New York, incepand cu 1 martie 1975.

La vremea aceea, nucleul romanesc alcatuit din familiile: Constantinescu, Donose, Gavra, Ieremia si Manolescu, se afiliasera Bisericii Adventiste Yugoslave din Astoria. Motivati de prezenta pastorului Diaconescu, isi propun sa inceapa sa lucreze pentru romanii din Queens. Astfel in partea a doua a lunii martie 1975, in casa familiei Pavel Ieremia, incep primele Lecturi Biblice, tinute de un pastor roman la New York.

Tinand cont de prezenta romaneasca semnificativa din Ridgewood, si de bunavointa pastorului William Jackson de la Biserica Adventista de pe strada Gates, grupul se muta aici. Incepe acum prima Scoala de Sabat romaneasca, si primele servicii divine romanesti de la New York. In decembrie 1975, are loc primul botez adventist romanesc la New York – tinara Maria Milos, casatorita Cerga. Un zel sfant ii insufleteste pe toti, determinandu-i sa ia strada cu strada, casa cu casa, in cautarea sufletelor romanesti sensibile la chemarea Evangheliei.

Lipsa publicatiilor si tipariturilor romanesti, este suplinita de efortul remarcabil al pastorului Diaconescu si a catorva membri, care incep sa traduca, sa redacteze si sa tipareasca material religios in limba romana. Curand vestea strabate lumea, si alte grupuri romanesti de pe toate continetele,incep sa ceara si sa primeasca de la New York, Studii Biblice in limba romana.

Ajungand la numarul de 20 de membri botezati,grupul este organizat la 9 noiembrie 1977 drept Companie, de catre oficialii Conferintei New York, urmand ca in curand sa fie declarat Comunitate. Pastorul Diaconescu, functionand pana acum in regim de self supporting, este angajat oficial, cu o jumatate de norma. Intre timp, este inchiriat ca spatiu de inchinare cultica, localul Bisericii Metodiste de pe strada Woodward. Cresterea numerica, determina angajarea pastorului Diaconescu, cu norma intreaga. Oarecari schimbari intervenite la nivelul administratiei Conferintei New York, induc aminarea datei stabilite pentru organizarea comunitatii.

Evenimentul mult asteptat, are loc la 6 martie 1982. Avand un efectiv de 70 de credinciosi adventisti, grupa romaneasca de la New York, devine prima Biserica Crestina Adventista de Ziua Saptea, vorbitoare de limba romana din New York. Comunitatea sponsoreaza si asista sute de imigranti romani aflati prin lagarele din Europa. Cei mai multi dintre ei, beneficiind de ajutorul oferit de fratii din New York, se vor indrepta spre locuri mai calde si, mai bine retribuite. Din acest punct de vedere, Biserica Romaneasca de aici, devine o trambulina spre California, Chicago si Atlanta.

Avand 15 ani de activitate, pastorul Victor Eduard Diaconescu se retrage, in locul lui venind in 1989,pastorul IOAN ORBAN-DENGEL cu familia. Urmeaza o perioada in care comunitatea creste, promoveaza relatii si se consolideaza. Pentru o vreme, seediul comunitatii se stabileste pe strada Linden, iar mai apoi, in localul Bisericii Reformate Trinitariene de la intersectia stazii Palmeto cu 60.

Pensionarea pastorului Orban, determina o noua angajare, in persoana pastorului Petre Danci, care la 1 iunie 2001, se muta cu familia la New York. Avem motive sa-I multumim lui Dumnezeu, pentru modul minunat in care ne-a condus. Asa cum spunea Profetul,” nu avem a ne teme de nimic, decat doar ca vom uita drumul pe care ne-a adus Dumnezeu pina aici.” Doamne, ajuta-ne sa nu uitam!